Blai a Europa

Blasius (Llatí), Biagio (Italià), Blaise (Francès), Blaise (Anglès), Bras (Portuguès), Blasius (Holandès), Blasien (Alemany), Vlaho (Croata), Blazej (Polac), Blasiu (Rumanès), Vlas (Suec), Balázs (Hongarès), Blas (Espanyol), Blai (Català).

La figura de Sant Blai

Hagiografía
Segons la tradició, Blai de Sebaste era conegut pel seu do de la curació miraculosa, que aplicava tant a persones com a animals. Va salvar la vida d'un nen que s'ofegava al clavarse-li a la gola una raspa de peix. Aquest seria l'origen del costum de beneïr les goles el dia de la seva festa que és el 3 de febrer.
Se li acostaven també animals malalts perquè els guarís, però en canvi no li molestaven durant el seu temps de pregària.
Quan va arribar a Sebaste la persecució de Agrícola (governador de Capadòcia) contra els cristians (l'última persecució romana), els seus caçadors van anar a buscar animals per als jocs de la sorra en el bosc de Argeus i van trobar molts d'ells esperant fora de la cova de sant Blai. Allà van trobar a Blai en oració i el van detenir.
Agrícola va tractar sense èxit de fer-li renegar de la seva fe. A la presó, Blai va guarir a alguns presoners. Llavors el governador el va manar matar i va ser llençat a un llac. Però Blai, dempeus sobre la superfície (com el miracle atribuït també a Jesucrist), va convidar els seus perseguidors a caminar sobre les aigües i així demostrar el poder dels seu Déu. Però tots es van ofegar. Quan va tornar a terra (per ordre d'un àngel), va ser torturat (penjat d'un pal i lacerat amb rastrells de llaurar) i finalment decapitat l'any 316.
El seu culte es va estendre aviat per tota l'església. És costum popular invocar-lo particularment per posar remei a afeccions de la gola.

                                   Retaule de San Blai (s.XIV). Luesia (Zaragoza). Iglesia de San Salvador.