Blai a Europa

Blasius (Llatí), Biagio (Italià), Blaise (Francès), Blaise (Anglès), Bras (Portuguès), Blasius (Holandès), Blasien (Alemany), Vlaho (Croata), Blazej (Polac), Blasiu (Rumanès), Vlas (Suec), Balázs (Hongarès), Blas (Espanyol), Blai (Català).

dissabte, 11 de desembre del 2010

Sant Blai a Itàlia (1ª Part)

Avui ens traslladarem a Itàlia, un país on hi ha des del segle VIII una antiga tradició i veneració cap a sant Blai. Podem dir, sense por d'equivocar-nos, que Itàlia conserva el lloc de culte a sant Blai més important d'Europa, em refereixo a Maratea una localitat de la província de Potenza localitzada al sud del país.
Però, comencem pel principi; Quan s'introdueix a Itàlia el culte a sant Blai?

Les primeres relíquies del Sant.
Com ja sabem l’any 316 sant Blai és martiritzat i mort per decapitació, les seves restes foren traslladades a la catedral de Sebaste. L'any 732 les restes del sant es prenen per a ser traslladades a Roma, però el vaixell va naufragar davant la costa de la ciutat de Maratea, concretament a l’illa de San Janni.  Els habitants de la zona decidiren construir en aquella ciutat una església dedicada a Sant on poguessin reposar i ser venerades adequadament les seves restes.  Així doncs,  les primeres relíquies de sant Blai foren guardades en el santuari de Maratea, de manera que es converteix en el principal lloc de culte cristià dedicat a Sant Blai.
El culte de Sant Blai es troba entre l'antiga tradició bizantina present  en gran part de les regions de la Terra d'Otranto i Basilicata, les dues al sud d’Italia. Es gairebé segur que la tradició la van portar als refugiats que van escapar de la gran incursió sarraïna de 928 i es van establir per la zona.També en aquella època hi havia  tropes de Constantinoble establertes en Terra d’Otranto, i és probable que fossin coneixedors de la tradició de sant Blai.
Per tant, no és casualitat que més del 90% de les comunitats d’aquelles regions  conreïn  la devoció a un sant d'origen oriental.


S. Blai és el sant patró de les següents localitats:

Acate (RG), Acquafredda (BS), Alanno (PE), Albiano (TN), Alleghe (BL), Alonte (VI), AnguillaraSabazia (RM), Atena Lucana (SA), Avetrana (TA), Bieno (TN), Bronte (CT), Calalzo di Cadore (BL), Cancellara (PO), Caronia (ME), Carosino (TA), Cassano allo Jonio (CS), Castelbelforte (MN), Cavriana (MN), Ceresara (MN), Comiso (RG), Corsano (LE), Lago (TV), Maratea (PZ), Militello Rosmarino (ME), Misano Adriatico (RI), Monte san Biagio (LA), Ostuni (BR), Pietrasanta (LU), Piombino Dese (PD), Ruvo di Puglia (BA), S. Biagio di Bagnolo S. Vito (MN), S. Piero Patti (ME) ,Serra S. Bruno (CZ), Spezzano della Sila (CS), Suzzara (MN),Torano Castello (CS), Venaus (TO).


Imatge de Sant Blai a Sicili (Salerno)

Ciutats amb el nom Biagio:
S. Biagio della Cima (IM), S. Biagio della Valle (PG), S. Biagio di Argenta (FE), S. Biagio di Bagnolo S. Vito (MN), S. Biagio di Bisacquino (PA), S. Biagio di Bondeno (FE), S. Biagio di Callalta (TV), S. Biagio di Centallo (CN),S. Biagio di Ceraso (SA), S. Biagio di Cinto Caomaggiore (VE), S. Biagio di Correggio (RE), S. Biagio di Filottrano (AN), S. Biagio di Garlasco (PV), S. Biagio di Gavardo (BS), S. Biagio di Mondovì (CN), S. Biagio di Osimo (AN), S. Biagio di Pietralunga (PG), S. Biagio di Rocca S. Maria (TE), S. Biagio di S. Felice sul Panaro (MO), S. Biagio di Savigno (BO), S. Biagio di Serino (AV), S. Biagio di Teolo (PD), S. Biagio di Terme Vigliatore (ME), S. Biagio in Padule (MO), S. Biagio Platani (AG), S. Biagio Saracinisco (FR)S. Biase (CB), S. Biase di Fiumefreddo Bruzio (CS), S. Biase di Guardiagrele (CH)Grotta S. Biagio (BR), Monte S. Biagio (LT).

Dites populars referents al sant (en dialectes sicilià i del sud d’Itàlia):

“Co' riva San Biasio ti ga el giasso sul naso” ( Per sant Blai no hi ha gel sota el nas).
“Lu jornu di San Blasi cu avi ligna fora si li trasi”(Sicilià). (Per sant Blai la llenya si és fora, s’entra dins).
“Pal dì di san Blâs, ogni polece e fâs”. (Per sant Blai el pollet és a l’ou).
“San Blâs, s'al cjate glace la disfâs, s'a non cjate an fâs”. (Per sant Blai, si hi ha gel es desfà, si no   n’hi ha, s’en fa).
“Santu Velase, da ogni pertuse 'o sule trase”. (Per sant Blai el sol entra per cada forat)

Les traduccions poden no ser del tot correctes, disculpeu si és el cas.


Finalment posaré una curiosa poesía en un dialecte del sud en honor a sant Blai típica de la localitat de Rapolla a la província de Potenza. No tinc la traducció, ho sento.



Sant Blai a Sardenya
Lodi al glorioso martire e vescovo San Biagio.
Che ogni fedele ti canti
sei degno come nessun altro
inclito martire San Biagio
santo dottore straordinario

A Sardenya el sant és conegut com Santu Brai, Biasu Santu, Santu Biassu o Brasi Santu.
A Lollove y Orune (on sant Blai n'és patró), dos localitats de la província de Nuoro, se celebra amb un sopar la nit del dia 2 de febrer i un dinar el dia 3, on l’ingredient principal son els fesols i la carn de porc.
Antigament a Sardenya en aquesta festivitat hi hagué el costum del cant dels "goccius" o goigs en honor al sant, malauradament avui dia aquest costum és perdut.


Santu Brai és sens dubte la millor festa del poble de Gergei, una localitat situada en el sud de Sardenya.
La principal característica de la festa és el "sessineddu", una composició de diferents elements (principalment fruita, pa, dolços, amb cintes de colors i cordes).El "sessineddu" beneït aquest dia adquireix el poder de prevenir i curar el mal de gola.
La festa de Gergei comença la tarda del dia 2 de febrer amb l'encesa de fogueres i l'oferiment de postres i beguda als presents. Al dia següent es continua la festa amb una processó pels carrers del poble i finalment la Santa Missa, en aquesta el capellà beneeix els pans i el "sessineddu". Finalitza la celebració amb la benedicció de les goles dels fidels amb dues espelmes creuades sota la gola.

Imatge de Sant Blai amb el "sessineddu" a Gergei

Panets de Santu Brai a Sardenya


A Villasor, localitat del sud de Sardenya ( foto) tenen per patró a sant Blai on hi ha una església dedicada, construïda el segle XV és d’estil gòtic català.

Fonts interessants: http://www.comune.villasor.ca.it/as/Archivio_sito/DOCS/Libretti/Il%20culto%20di%20San%20Biagio_web.pdf
http://www.sardegnadigitallibrary.it/documenti/17_159_20080609120441.pdf